13 Haziran 2014 Cuma

Nedir şu implant, nam-ı diğer vidalı diş..

Kaybedilen dişlerin yerine tedavi amacıyla yerleştirilen, bir süre sonra kemik dokusuyla kaynaşan suni diş köküdür.
Doğal bir diş kökünün yaptığı işe benzer bir iş yapmasını amaçladığımız dental implantımız ya da halk arasındaki tabiriyle “vidalı dişimiz” doku dostu bir element olan TİTANYUM metalinden imal edilmektedir(kemik hücrelerinin tutunmasını kolaylaştırmak için titanyum implant yüzeyleri çok ileri teknoloji kullanılarak son derece hasas işlemlerden geçirilir).





İlk duyduğumda çok şaşırmıştım! Meğer insanlar 4000 yıldan beri bilmeden de olsa bugün kullanılan modern “ağız implantlarının” mantığına temel sayılabilecek uygulamalar yapmaya başlayarak,kaybettikleri dişlerin boşluklarını bir şekilde doldurma çabası içine girmişler.
Öyle ki, ilk olarak 4000 yıl önce Çin’de kullanılan yontulmuş bambu sopalar diş işlevini yerine getirmek için ağız boşluğuna yerleştirilmiş.
Sonra Mısırlılar değerli madenleri, Avrupalılar demir parçalarını, İnkalar deniz kabuklarını kafatasına yerleştirmiş ve bu eylemler bilinen implantların ilk kullanımları olarak kabul edilmiş.
Tıp ve modern teknolojinin gelişmesi ile 1800lü yılların sonunda diş kökü yapısına benzetilerek hazırlanan değişik materyallerden yapılmış implantlar kullanılmaya başlanmıştır. Önceleri altın ve platin denenmiş ancak başarısız bulunmuş,sonra alaşımlar,bakır,pirinç,gümüş gibi madenler sıklıkla kullanılmıştır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder